Csapatversenyen, a csapattal, aminek tagjai sosem találkoztak egymással

Idén a Medikus Infó biológiás diákjaiból verbuválódott kis csapattal vágtunk neki a Semmelweis Egészségversenyének. Öt idegen diák, nem jártak egy csoportba, nem ismerték egymást. Volt, aki magán, kiscsoportos és nagy csoportos órákra járt hozzám. Bálint, Angi, Hanna, Lili, Eszter.

Először úgy vágtunk neki a versenynek, hogy lesz, ami lesz csináljuk a feladatokat, legjobb tudásunk szerint. Felosztottuk a témaköröket, mindenki suli mellett tanulta a hosszabbnál hosszabb pdf anyagokat. Vasárnap esténként vagy az én óráim után kilenckor tartottunk megbeszéléseket. Az első két fordulóban remekeltünk 800-ból 80. helyen végeztünk összesítésben és így bejutottunk a harmadik fordulóba, ahova a legjobb 150 csapat jutott tovább.

Harmadik fordulóban a teszt feladatok mellett egy projektmunkát is meg kellett csinálnunk, ami számunkra extra kihívás volt, hiszen nem egy iskolából jelentkeztünk és csak a GoogleMeet falai tartottak minket össze. Mi nem adtuk fel, megpróbáltunk megbirkózni ezzel a feladattal. Olyan jó volt látni, hogy képesek a diákok összefogni iskola mellett, egy közös célért küzdeni, saját szabadidejüket feláldozni és rengeteget fejlődni. Itt már sokkal gyakoribbak voltak a konzultációk.Valaki szülinapról, valaki randiról, kocsiból jelentkezett be, hogy részt tudjon venni az ötletelésekben. Számomra (bár ugye én a tanár voltam) a csúcspontja a projekt feladatnak az volt, amikor eljutottunk egy óvodába és a legkisebbeknek tudtuk megmutatni, hogy „mit csinál a doktornéni?”. Sok mindent megtanítottunk nekik, átbeszéltük az alapvető higiéniás szokásokat, megnéztük mi van a doktornéni táskájában és természetesen mindenkit megvizsgáltunk. Rengeteg kézműves csodát is készítettek nekünk (engem is lerajzoltak). A végén kaptunk egy óriási ölelést és elköszöntünk a sok okos, tudásra éhes kisgyerektől. Másik feladtunk egy 45 perces előadás összeállítása volt. Mintha mindig ezt csinálták volna a diákjaim úgy hozták össze a prezit. Négy főpróba, aztán még egy. A főpróba főpróbája után estébe nyúlóan megtartották az előadást. Profi előadókat megszégyenítve végül több, mint egy órásra sikeredett a mellrák prevencióról szóló prezentációnk. Alaposan mindenre kitérve, művészeti, történelmi háttér és természetesen a sikersztorikat is körbejárva jött létre. Végig csináltunk egy kéthetes vegetáriánus étrendet, edukáltuk a közösségi média népét több, mint 10.000 emberhez jutottunk el. Közben összekovácsolódtunk, megosztottuk egymással a napi kajáinkat és mindennap beszéltünk. Igazi csapat lettünk, szóval más nem egymást megnyertük. A 3. fordulóban az 55. helyen végeztünk, így sajnos nem jutottunk be a döntőbe, de én nagyon büszke vagyok a kis csapatunkra, hiszen több, mint 4000 emberből benne voltunk a legjobb 300-ban. Az összesen jelentkezett 800 csapatból az 55. helyen végeztünk. Én elégedett, büszke és hálás vagyok, hogy ilyen emberekkel dolgozhattam együtt és, hogy ilyen emberek a diákjaim. Örülök, hogy belőlük lelkiismeretes felnőttek lesznek és mindegyikőjük olyan hivatást választ magának, amivel embereken fog segíteni.

Azt hiszem ilyen egy büszke tanár, azt hiszem ezért éri meg tanítani.

Köszi srácok és készülj Egészségverseny, mert jövőre tapasztalatokkal megerősödve térünk vissza. Addig pedig melegítse a legjobb 36 csapat a helyünket a döntőben, akiknek ezúton is gratulálunk.